DIETETYK W WOLSKICH PRZEDSZKOLACH I SZKOŁACH
2017-08-11 17:11
Wola chce promować wśród najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe, dlatego w tym roku szkolnym została podjęta współpraca z dietetykiem. W szkołach i przedszkolach układane są nowe jadłospisy, z których eliminowane są produkty zawierające konserwanty, barwniki i aromaty, odbywają się również zajęcia edukacyjne oraz szkolenia dla opiekunów i nauczycieli.
W wolskich przedszkolach i szkołach realizowanych jest wiele projektów związanych z promocją zdrowego trybu życia. W tym roku szkolnym Dzielnica Wola postanowiła podjąć współpracę z dietetykiem, którego zadaniem jest współpraca ze wszystkimi wolskimi przedszkolami i szkołami. – Chcemy aby dietetyk wspomagał nasze placówki oświatowe w zakresie edukacji dotyczącej zdrowego żywienia, komponowania menu, nowych przepisów oraz doboru zdrowych, wartościowych produktów spożywczych. Podejmując współpracę z dietetykiem, inwestujemy w zdrowie naszych dzieci – mówi Krzysztof Strzałkowski, burmistrz dzielnicy Wola.
Jednym z głównych zadań dietetyka jest edukacja - zarówno kadry pionu żywieniowego, jak i dzieci uczęszczających do placówek. Celem jest zmiana nawyków i przyzwyczajeń żywieniowych najmłodszych. – Chcemy uświadomić dzieciom, że to co jedzą wpływa na ich zdrowie fizyczne i samopoczucie. Innowacyjność tego projektu polega na rozwijaniu umiejętności i zdrowych nawyków żywieniowych w naszych dzieciach od najmłodszych lat, czyli od etapu przedszkolnego. Dzięki temu dzieci w późniejszym okresie dorastania będą dokonywały bardziej świadomych wyborów żywieniowych – mówi Grażyna Orzechowska-Mikulska, zastępca burmistrza dzielnicy Wola. W wolskich szkołach i przedszkolach eliminowane są produkty zawierające konserwanty, barwniki i sztuczne aromaty. Sukcesywnie wprowadzane są innowacyjne i zdrowe przepisy kulinarne. Organizowane są spotkania z pracownikami, rodzicami i dziećmi, podczas których poruszane są zagadnienia dotyczące zdrowego żywienia. Jedno z takich spotkań odbyło się m. in. w Przedszkolu nr. 136, przy ul. Dobiszewskiego 3a.
Pracownicy placówki zaprezentowali możliwości wykorzystywania pieca konwekcyjno-parowego w codziennym przygotowywaniu zdrowych i zbilansowanych posiłków dla dzieci. Odbyły się również zajęcia edukacyjne prowadzone przez dietetyka. Dzieci z Przedszkola nr 136 przygotowywały dla siebie i rodziców zdrową przekąskę z warzyw i owoców. – Nasi podopieczni samodzielnie przygotowują śniadania. Do wyboru mają różnego rodzaju zdrowe składniki, z których komponowane są posiłki. Taki sposób robienia śniadań uczy dzieci podejmowania samodzielnych wyborów kulinarnych i kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe – mówi Beata Postek, dyrektor Przedszkola nr 136 na Woli.